Wróć   Forum Babyonline.pl > Przepisy kulinarne > Przepisy kulinarne
Zarejestruj się FAQ Użytkownicy Grupy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz fora jako przeczytane

Przepisy kulinarne Sprawdzone potrawy i sposoby ich wykonania

Co nowego na Forum?

Kłopoty z karmieniem piersią?
Doradca laktacyjny rozwieje Twoje wątpliwości.

Wielki konkurs Silan!
Weź udział w dyskusji i wygraj!

Zapytaj pediatrę!
Zapraszamy do zadawania pytań dotyczących rozwoju i zdrowia dziecka.

Sprawdź aktualne konkursy dla mam!
Wygrywaj ciekawe nagrody!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #1  
Stary 21-01-2010, 12:10
Sileczek's Avatar
Sileczek Sileczek jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
Sileczek.polki.pl
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Posty: 1 157
Zdjęcia: 4
Domyślnie Szaleństwa z ciastem francuskim

Bardzo lubię wszelkie potrawy z ciasta francuskiego,czasami trzeba długo szukać i nie zawsze jestem pewna czy dana potrawa jest smaczna
,proponuję wrzucac tutaj swoje wypróbowane pomysły oraz te znalezione w internecie na potrawy z ciasta francuskiego
__________________


Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Stary 21-01-2010, 12:13
Sileczek's Avatar
Sileczek Sileczek jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
Sileczek.polki.pl
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Posty: 1 157
Zdjęcia: 4
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

Wklejam przepis na kurczaka w ciescie francuskim znaleziony na blogu-pysznie wygląda

Skladniki na 2 bardzo duże porcje:

- 1 pierś z kurczaka

- ciasto francuskie
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- kilka plastrów szynki lub chudego boczku
- 1 jajko
- ulubione przyprawy

Wykonanie:


1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami.

2. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
3. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki.
4. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy naciecia 8 cm, w odstępach, co 1,5-2 cm ;po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepociete.
5. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki ( na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią.
6. Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zminę: prawy,lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie . Pomiedzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
7. Gotowe zawiniątka wkładamu na 15 min do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min . ( ja piekłam 45 min.)
Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu niesamowity

Podawać ze sałatką lub surówką.
Smacznego!





__________________


Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Stary 21-01-2010, 12:20
Miss's Avatar
Miss Miss jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
Miss.polki.pl
 
Zarejestrowany: May 2009
Miasto: PL/FR
Posty: 2 855
Zdjęcia: 3
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

Siluś dziękuję za stworzenie tego wątku
no teraz będziemy pichcić

wrzucam przepis dotki na jabłka w cieście francuskim-które polecam bo pyszne i szybkie w przygotowaniu

Cytat:
Napisał dotka238 Zobacz post
Ja pieke czesto jablka w ciescie francuskim.
Ciasto kupuje gotowe,1 wystarcza mi na 6 jablek(lepsze so jablka sredniej wielkosci bo szybciej sie pieka).Ciasto dziele wtedy na 6 trojkatow,pecjalnym nozykiem usuwam z jablka ogryzek, dziurke po ogryzku wypelniam dzemem(obojetnie jakim),jabluszko zawijam w ciasto,smaruje jajkiem i wstawiam do piekarnika,pieke tak dlugo az ciasto nabierze zlocistego koloru.
Latwe,szybkie,tanie.Do dzemu mozna dodac troche cynamonu z cukrem waniliowym(moja wersja swiateczno-zimowa )
Niech w naszych wątkach kulinarnych będzie czarno na białym gdzie co leży
__________________
FROCH
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Stary 21-01-2010, 12:48
majajula's Avatar
majajula majajula jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
majajula.polki.pl
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Piaseczno
Posty: 6 167
Zdjęcia: 26
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

W niedziele n abank tego kuraka robię , kurna az mi slinka leci tak to super wygląda. I chyba proste oby to plecenie mi wyszło hehe
__________________


JULA

MAJA

OLGA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Stary 21-01-2010, 14:49
dancio2006 dancio2006 jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
dancio2006.polki.pl
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Leuven Belgia
Posty: 236
Zdjęcia: 3
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

Hot Dogi: Składniki:

* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 6 parówek
* ser żółty w plasterkach
* 1 jajko

Przepis:

Parówki owijać najpierw plastrem żółtego sera, następnie ciastem francuskim.
Całość posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec w temp. 220 st. około 15 minut. Podawać z ketchupem. Smacznego!
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Stary 18-02-2010, 13:16
Miss's Avatar
Miss Miss jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
Miss.polki.pl
 
Zarejestrowany: May 2009
Miasto: PL/FR
Posty: 2 855
Zdjęcia: 3
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

silek kurczak w cieście francuskim- rewelacja
__________________
FROCH
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Stary 04-03-2010, 13:50
dotka238's Avatar
dotka238 dotka238 jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
dotka238.polki.pl
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Francja
Posty: 2 737
Domyślnie Paszteciki z szynka i z tunczykiem

Swietna przekaska ,idealna na aperitif albo dodatek do np.salaty na "wejscie "przed kolacja ,bardzo latwe w przygotowaniu
Potrzebne beda:
Do pasztecikow z szynka(na 6 osob):


-1 ciasto francuskie,
-3 duze plastry gotowanej szynki,
-100 gram startego zoltego sera,


Ciasto rozwijamY i obcinamy boki tak zeby utworzyl sie duzy kwadrat na ktorym ukladamy plastry szynki,posypujemy serem i zawijamy w roladke.

Do pasztecikow z tunczykiem potrzebne beda:


-1 ciasto francuskie,
-1 puszka (duza) tunczyka "au naturel",
-3 lyzki (do zupy)dobrej oliwy z oliwek,
-1 cebula,
-2 lyzki(do zupy)przyprawy curry,
-2 zoltka jajek,

Ciasto rozwijamy,posypujemy curry,cebulke podsmazamy i dodajemy do tunczyka + oliwa z oliwek,mieszamy i smarujemy gruba warstwe mieszanki przez srodek ciasta,nastepnie zawijamy ciasto.
Kroimy paszteciki w plastry(ok.pol cm grubosci,wazne jest zeby pokroic przed pieczeniem bo ciasto francuskie jest bardzo kruche i gotowe trudno jest ladnie pokroic),smarujemy zoltkiem(te z szynka tez kroimy i smarujemy) i wstawiamy do podgrzanego piekarnika (210°C)na ok.15 minut (az beda zlociste).

Smacznego

Ostatnio edytowane przez dotka238 : 04-03-2010 o 17:54.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Stary 10-03-2010, 19:53
Miss's Avatar
Miss Miss jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
Miss.polki.pl
 
Zarejestrowany: May 2009
Miasto: PL/FR
Posty: 2 855
Zdjęcia: 3
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

wrzucam przepis mojego autorstwa pt. "wrzuta co chceta"


ciasto do tarty
cebula
papryka
szynka- kilka plastrów
brokuły
sos śmietanowo-koperkowy do ryb winiary (chyba)- śmietanę 15% potrzebną do tego sosu

gotuję wcześniej broki w garnku,cebulę podsmażam na patelni,dorzucam pokrojoną paprykę w kostkę.następnie robię sos wg.przepisu na opakowaniu.kroję szynkę na drobne kawałki i razem z innymi skladnikami wrzucam na formę wcześniej wyłożoną ciastem,na samym końcu polewam sosem.

ja piekę ok.25-30 min w 200 stopni.

w sumie to możecie dorzucić co chcecie,rybę,ser żółty itd.wg smaku,ale z tym sosem te brokuły są pyszne
Załączone Grafiki
File Type: jpg DSC01393.jpg (89.7 KB, 21 wyświetleń)
__________________
FROCH
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Stary 10-03-2010, 19:58
Miss's Avatar
Miss Miss jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
Miss.polki.pl
 
Zarejestrowany: May 2009
Miasto: PL/FR
Posty: 2 855
Zdjęcia: 3
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

Tarta z czekolada, migdalami i gruszkami


Gotowe spod tarty przykryc folia aluminiowa i wstawic do nagrzanego piekarnika, w celu podpieczenia, jakies 15 min.
W tym czasie rozpuscic tabliczke gorzkiej czekolady z 2 lyzkami mleka, na koniec dodac 2 lyzki smietany i wymieszac. Obrac gruszki i pokroic na cwiartki. Na podpieczony spod rozprowadzic czekolade, posypac sproszkowanymi migdalami (moze byc chyba tez prazonymi platkami migdalowymi) i ulozyc dosyc scislo gruszki. Wszystko zalac "kremem" sporzadzonym z 2 jajek, 3 lyzek smietany, saszetki cukru pudru i cukru normalnego, w przepisie około 70 gram cukru Rolling Eyes,ale lepiej dać ciut mniej bo będzie za słodkie. Wszystko dokladnie polaczyc, ubic i wylac na tarte. Piec ok 40 min w temp 180 °, az krem sie zetnie i gruszki beda miekkie.

Nigdy go nie robilam ale w sobotę planuję,bo mam strasznego smaka na takie ciacho a przepis podkradłam z innego forum
__________________
FROCH
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Stary 10-03-2010, 20:12
majajula's Avatar
majajula majajula jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
majajula.polki.pl
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Piaseczno
Posty: 6 167
Zdjęcia: 26
Domyślnie Odp: Szaleństwa z ciastem francuskim

o k u r w a aż mi ślina z gęby na klawiaturę pociekła jak se te gruszki ścisło ułożone wyobraziłam i ich smak takie ciepłe soczyste ...
__________________


JULA

MAJA

OLGA
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć
Nie możesz edytować swoich wypowiedzi

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 11:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBulletin.net.pl
Redakcja | Reklama | Regulamin
Copyrights 2010 Edipresse Polska S.A.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.