Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Sprawdzone Przepisy

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #16
    Tą pieczonką mnie rozbroiłaś U nas się mówi pieczone,
    ale ja za nic nie mogłam znaleźć przepisu,który pamiętam z
    dzieciństwa. Zawsze coś było co mi nie pasowało.
    Trzymam kciuki za wydanie książki kucharskiej, ja na pewno
    ją kupię. Tylko wiesz jak już będzie w sprzedaży to daj znać
    Czy jak będę miała jakieś pytania mogę pukać do Ciebie ??
    Ja to początkująca gospodyni i nie zawsze wiem jak i co przyrządzić.

    Skomentuj

    •    
         

      #17
      Wal smiało Ja tez sie jeszcze ucze ale z checia wymienie sie swoimi doswiadzczeniami
      Co do ksiazki to poki co mam przepisy w wordzie i co jakis czas uzupelniam je o nowe zdobycze

      Skomentuj


        #18
        Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

        Składniki


        pierś z kurczaka-1 podwójna
        Miód-3 łyżki
        musztarda-2 łyżki
        sól-szczypta
        Pieprz ziołowy-szczypta
        Papryka słodka-szczypta
        przyprawa KEBAB GYROS-łyżeczka
        zioła prowansalskie-łyżka
        chilli-szczypta

        Pierś z kurczaka oczyścić z błony,opłukać i pokroić na cienkie paseczki, miód wymieszać z musztardą i przyprawami, kurczaka zalać marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę,(najlepiej na całą noc) kurczaka w żaroodpornym naczyniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po około 30-40 minutach potrawa jest gotowa. Swietnie smakuje z ryżem lub kaszą kus kus.

        Sałatka z kurczaka i fasoli

        1 podwójna pierś z kurczaka
        1 puszka czerwonej fasoli
        1 puszka kukurydzy
        5 jajek
        majonez
        musztarda
        sól
        pieprz

        Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem jarzynki. Odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, musztardę i doprawić do smaku.

        Skomentuj


          #19
          SUPER ŚLEDZIE W OCCIE

          1 kg świeżych śledzi (zielonych)
          1/2 szklanki octu
          1/2 szklanki oleju
          1 szklanka wody
          3 łyżki cukru
          1 łyżka soli
          3 średnie cebule (pokrojone w krążki)
          4 łyżki ketchupu pikantnego
          ziele angielskie
          liść laurowy

          Zalewę gotować ok. 5 minut. Śledzie umyć. Pociąć w kawałki i wrzucił do gotującej zalewy. Gotować ok. 6-7 minut. Odstawić na noc.

          Ziemniaki z serem, szynką lub kiełbasą

          Składniki:

          3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy
          5 szklanek pokrojonych w kostkę ziemniaków
          3 szklanki tartego ostrego żółtego sera
          1 pokrojona w kostkę cebula
          1 pokrojona w kostkę papryka
          ½ szklanki mąki
          1/2 szklanki masła
          ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
          2 łyżeczki soli
          3 szklanki mleka

          Sposób przyrządzenia:
          Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić, obsączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła dodać cebulę i paprykę, smażyć 5 minut mieszając, wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć z tłuszczu. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę wymieszaną z solą i pieprzem, smażyć mieszając aż cała mąka rozprowadzi się w tłuszczu, nie rumienić. Do zasmażki dodać zimne mleko, podgrzewać mieszając aż uzyskamy sos bez grudek. Sos przelać do miski, dodać szynkę, ziemniaki, cebulę paprykę i ser, wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Pierwsze 15 minut zapiekamy w naczyniu przykrytym pokrywą. Przed podaniem odstawić danie na 15 minut aby stężało.

          Skomentuj


            #20
            Gulasz z kurczaka

            1 kostka Rosołu Drobiowego
            400 g filetów z kurczaka
            2 cebule
            2 papryki (czerwona i zielona)
            2 ząbki czosnku
            2 łyżki oliwy
            1 puszka pomidorów bez skórki
            1 łyżka posiekanej natki pietruszki
            tymianek, pieprz, papryka

            Rosół rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Mięso pokroić w kostkę. Cebule, paprykę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule i czosnek, dodać mięso, podsmażyć, następnie dodać rosół drobiowy i paprykę. Dusić 10 minut. Pomidory pokroić, dodać do mięsa razem z sokiem pomidorowym. Dusić kolejne 10 minut. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

            Piersi z kurczaka inaczej I


            50 dkg piersi kurczaka
            2 łyżki Przyprawy do zup
            4 łyżki kefiru
            2 łyżki musztardy
            2 łyżki miodu
            2 łyżki wody

            Piersi pokroić w dużą kostkę. Pozostałe składniki wymieszać w misce - powstanie sos. Do sosu dodać piersi i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wlać sos. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso aż będzie miękkie.
            Podawać z ryżem.

            Piers z kurczaka z pieczarkami i serem topionym

            Składniki:

            - 2 piersi z kurczaka,
            - 6-8 średnich pieczarek,
            - ser topiony kremowy - kostka,
            - śmietana,
            - olej,
            - sól,
            - pieprz,
            - można dodać również przyprawy do kurczaka.

            Pieczarki obieramy ze skorki, kroimy w plasterki, dusimy na oleju 5-10 minut. Nastepnie kladziemy piersi z kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, dodajemy rowniez sol i pieprz. Pod koniec kroimy ser topiony w gruba kostke, dodajemy do kurczaka. Kiedy ser sie roztopi dodajemy smietane, ilosc uzalezniona od konsystencji sosu, jaki chcemy uzyskac.


            (Nie)winna pierś z kurczaka

            Składniki:

            1 podwójan pierś,
            1,5 szklanki soku z jabłek,
            4 ząbki czosnku,
            ostra papryka w proszku,
            zioła do drobiu lub prowansalskie,
            mąka,
            maggi,
            olej do smażenia,
            kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku.

            Jak przyrządzić?
            Piersi oczyścić, pokroić na cieńkie kotlety, przyprawić ziołami, papryką i maggi. Odstawić na 30 min.do lodówki. Natkę i szczypiorek posiekać, czosnek pokroić w słupki. Piersi opruszyć mąką. Rozrzać olej na patelni (lub w wyższym rondlu)tak aby spód byłpokryty tłuszczem. Ułożyć na nim mięso lekko obsmażyć z obu stron dodać czosnek jak lekko puści aromat (czosnek) podlać wszystko połową soku (mięso od czasu do czasu odwracać). Jak ilość soku się troche zredukuje, dodać szczypiorek i natkę podlać resztą soku. Doprowadzić do wrzenia.
            Last edited by antalis; 12-11-2008, 09:35.

            Skomentuj


              #21
              Napisane przez antalis Pokaż wiadomość
              Gulasz hiszpański

              Składniki

              80 dkg schabu ( moga byc piersi z kurczaka )
              2 łyżki oleju,
              2 cebule,
              3 pomidory,
              strąk czerwonej papryki,
              puszka ananasa ,
              3 ząbki czosnku,
              posiekany swieży imbir lub ok. łyżeczki sproszkowanego,
              curry,
              sól, pieprz

              Przepis
              Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć pokrojone na małe kawałki mięso. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, a obrane pomidory ze skórki w plasterki. Warzywa dodać do mięsa i dusić razem przez 45 min. cały czas doglądając. W połowie duszenia dodać pokrojonego w drobne cząstki ananasa wraz z zalewą. Posypać solą i pieprzem, dodać imbir i curry. Dusić jeszcze przez 5 min. Potrawę podawać z ryżem lub ze świeżym pieczywem.

              I moje foto :


              Buritto po mojemu

              Składniki:

              - pierś z kurczaka,
              - mrożonka meksykańska lub inna (mrożone warzywa),
              - konserwy: groszek, kukurydza, czerwona fasolka,
              - jajka,
              - mąka,
              - mleko,
              - sos w słoiku (meksykański, chiński lub inny),
              - papryka,
              - sól pieprz

              Jak przyrządzić?
              pierś kurczaka pokroić w cieniutki paski i podsmażyć na patelni na oleju, zagotować w garnku wodę i wrzycić mrożonkę, po kilku minutach dodać konserwy odcedzone, pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażone kawałki kurczaka z 3 jajek, mleka i mąki zrobić naleśniki gotować farsz w garnku, mieszając aż powstanie paćka i dodac przyprawy, może być trochę musztrady i majonezu naleśnik ułożyć na talerzu, posmarować od wewnątrz majonezem, włozyć łyżkę lub dwie farszu, zawinac naleśnik, na wierzch ketchup i ozdóbka np. liść natki.
              kusząca propozycja
              pozdrawiam

              Skomentuj


                #22
                Zapiekanka

                2 łyżki oliwy
                25 g masła
                1 starta marchewka
                2 posiekane ząbki czosnku
                1 posiekana cebula
                1 posiekana szalotka
                puszka fasoli czerwonej
                500 g wołowego mięsa mielonego
                1 mini kostka przyprawowa Smażona cebula Knorr
                1 kg tłuczonych ugotowanych ziemniaków
                50 g rozpuszczonego masła
                1 łyżka śmietany 36%
                200 ml mleka
                2 szczypty startej gałki muszkatołowej
                pieprz i sól
                100 g startego sera

                1. W garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj startą marchewkę i smaż 2 minuty. Wrzuć czosnek, cebulę i szalotkę. Smaż 2 minuty
                2. Dodaj mięso mielone i smaż ok. 5 minut, cały czas mieszając widelcem, żeby mięso nie zbiło się w grudki.
                3. Dopraw pieprzem i mini kostką przyprawową Smażona cebula Knorr. Wymieszaj. Przełóż do przeźroczystej foremki do zapiekania.
                4. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z rozpuszczonym masłem, śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
                5. Ułóż ziemniaki na mięsie o fasoli, wyrównaj szpatułką. Posyp serem.
                6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut.


                Schab pieczony

                Składniki:

                schabu
                mleko
                czosnek
                cebula
                kwasne jabłka
                sól, pieprz
                majeranek

                Sposób wykonania:
                Czosdnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi przyprawami. Kawałek ok 2 kg schabu bez kości natrzeć powstałą masą, odstawić na noc do lodówki nakryty folią. Piec około 2 godzin co jakiś czas smarując go mlekiem. Po około 1 1/2 godziny dodać obrane i pokrojonr kwaśne jsabłka i cebulę. Powstalą z nich masą natrzeć dokładnie upieczony schab i pozostawić do wystygnięcia.

                P.S.Jablek daje 3-4 wieksze by bylo co "wcierac". Zazwyczaj powstala papke po prostu nakladam na miecho i czekam az "zastygnie".

                Schab nadziewany śliwką

                Składniki:

                - 1 kg schabu bez kości,
                - suszone sliwki ok. 15 dkg
                - przyprawy wg uznania (wegeta, pieprz, papryka ostra, goździki, gałka muszkatałowa),
                - oliwa,
                - czosnek

                Jak przyrządzić?
                Schab obmyć, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki,natrzeć czosnkiem,opruszyć przyprawami, nasmarować oliwą owinąć alu. folią i tak pozostawić w lodówce na ok 12h im dłużej tym lepszy aromat mięsa. Następnie rozgrzać piekarni 180 st. schab przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem piec ok 1,5h od czasu do czasu obracać,na ok. 15 min. przed końcem ściągnąć pokrywke w celu przyrumienienia skórki.

                P.S.Schabik szybciej sie upiecze i bedzie delikatniejszy jak przed wlozeniem do lodowki mieska posypiesz je dodatkowo sola peklujaca lub do zmiekczania mies .Ja jak robie to na obiadek to podlewam jeszcze sliwowica a do sosu dodaje sloiczek Uncle Ben's Pikantna Śliwka z Bordeaux.

                Schab po sztygarsku

                ładny kawałek schabu (około 1 kg)
                30 dag kiełbasy o czosnkowym smaku ( lub np. śląskiej)
                1-2 ząbki czosnku
                2 łyżki mąki pszennej
                2 cebule
                sól
                pieprz
                słodka papryka
                kminek
                olej
                250 ml wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego

                Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat. Natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką i roztartym czosnkiem, pośrodku ułóż kiełbasę (obraną z osłonki) lub kabanosy. Teraz zwiń schab w roladę, mocno obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej olej, włóż roladę i mocno zrumień z każdej strony (odwracając roladę, staraj się jej nie nakłuwać, bo wypłynie sok i mięso będzie suche). Wlej bulion lub wywar warzywny, brytfannę przykryj. Mięso duś około 30 minut na średnim ogniu. Potem odkryj, obłóż mięso cząstkami cebul i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. Co jakiś czas skrapiaj schab wypływającym sosem, a w razie potrzeby wodą albo bulionem. Po 20 minutach pieczenia posyp roladę kminkiem. Gotowy schab wyjmij i pokrój w plastry.
                Last edited by antalis; 12-11-2008, 09:35.

                Skomentuj

                •    
                     

                  #23
                  Potrawka z parówek

                  Składniki:


                  - 6 parówek,
                  - puszka kukurydzy,
                  - puszka czerwonej fasolki,
                  - 2 małe cebule,
                  - 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
                  - koperek ( swiezy lub suszony )
                  - chili,
                  - sól,
                  - pieprz

                  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę wraz z parówkami pokrojonymi w kostkę. Na ogniu zostawiamy przez około 5 minut, aż cebula i parówki nabiorą ładnego koloru.Następnie dołączamy kukurydzę i czerwoną fasolkę wraz z zalewą, z której utworzy się później sos.Wszystko dusimy pod przykryciem ok 15 min, czasami mieszając.Pod koniec przyprawiamy chili w proszku ( nie za dużo, ok. pół łyżeczki ); solą i pieprzem.Dodajemy koperek - wg uznania.

                  Mozna podawac z ryzem lub pieczywem.


                  Zapiekanka musztardowa

                  Składniki

                  2 filety drobiowe
                  1 musztarda Sarepska
                  2 duże cebule
                  4 duże ziemniaki
                  1 śmietana homogenizowana (mała) chyba najlepiej 18 % lub 12 %
                  ser żółty
                  sól, kminek
                  przyprawa do ziemniaków

                  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuczszem.Piersi pokroić w kawałki obtoczyć w musztardzie i układać na dnie naczynia.Cebulę pokroić w półtalarki i ułożyć jako nastepną warstwę.Jako następne ułożyć surowe ziemniaki pokrojone w talarki. Posypać solą, kminkiem i przyprawą do ziemniaków.Na ziemniaki znowu przychodzi warstwa cebuli.
                  Ostatnią warstwę zalać śmietaną.A na to starkowany ser.Piec ok 60-70 minut w temp.200C. Ostatnie 20 minut piec bez przykrycia żeby ser ładnie się przyrumienił
                  P.S.Ja do muszdardy dodaje jeszcze troche majonezu dla złagodzenia smaku.Trzeba tez uwazac bo czasem za duzo sosu sie robi ale to niestety zalezy chyba od jakosci smietanki a na to wplywu nie mamy.

                  Schab ponoć po cygańsku

                  Składniki

                  8 kotletów ze schabu,
                  3/4 kg marchwi,
                  1/2 kg cebuli,
                  30 dkg sera żółtego,
                  3-4 łyzki majonezu,
                  pieprz,
                  wegeta

                  Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawic solą, pieprzem, wegetą. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab. Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem. Piec 2 godz. przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godz. bez folii.
                  Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciężko jedynie wytrzymać 2 i 1/2 godz. pieczenia, bo zapach jest obłędny.

                  Ja na sam dol dodaje jeszcze ziemniaki krojone w plastry i mamy danie jednogarnkowe
                  Last edited by antalis; 12-11-2008, 09:35.

                  Skomentuj


                    #24
                    Mniam pyszności , na pewno coś wypróbuje ,naprawde super
                    Sylwia 9 latek
                    Damianek 17 m-cy


                    02.12.2008 - Damianek zrobil pierwszy kroczek

                    Skomentuj


                      #25
                      Mam nadzieję, że nie będziesz miała mi za złe, że zamieszczę na Twoim wątku kilka sprawdzonych przepisów. Prosiła mnie o nie laurence w wątku o oblizywaniu smoczka, a zauważyłam, że tu zagląda najwięcej osób. Jeśli Ci to przeszkadza, to napisz, załążę jakiś własny wątek. Pozdrawiam.
                      Przepis na pieczone mięsko dla maluchów.
                      Dla małych dzieci, zamiast kupowanej wędliny, polecam "pieczeń rzymską" a'la klopsik, można podawać na ciepło i na zimno.
                      1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki
                      1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki
                      zmielić (proponuje mielić samemu, a nie kupować gotowego mięsa mielonego)
                      przyprawić, najlepiej ziołami: pietruszka, koperek, bazylia, tymianek
                      aby scalić dodać jedno jajko (dla dzieci uczulonych na jajka można użyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)
                      wszystko wymieszać i piec w podłużnej blaszce (może być keksówka), około godziny w 200C. Można podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami lub na zimno na kanapki.
                      Dla urozmaicenia, dla starszego dziecka, ugotować 2 jajka na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek mielonego mięsa (przed pieczeniem). Wtedy gdy będziemy kroić, pośrodku będzie kółeczko z jajeczka. Zamiast mięsa wieprzowego można też zrobić pieczeń z 1/2 kg mięsa wieprzowego i 1/2 kg mięsa cielęcego. Smacznego.

                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #26
                        GosiaInuszka przepis na pewno wypróbuję

                        Skomentuj


                          #27
                          Antalis wielkaaaaa prośba do Ciebie
                          Z racji tego, że mamy z mężem dzisiaj rocznicę ślubu -
                          pierwszą chciałam przygotować kolację
                          Tylko nie wiem co bym mogła zrobić
                          Jako, że ma to być kolacja chciałabym coś lekkostrawnego,
                          żebyśmy nie umierali potem w nocy z bólu brzucha
                          I coś do czego moglibyśmy wypić słodkie bądź półsłodkie wino.
                          Myślałam o ryżu i jakimś miesku do tego no i tu mam problem
                          bo nie wiem jakim no i jakaś sałatka.

                          Doradzisz forumowej koleżance

                          Skomentuj


                            #28
                            To moze przepisik ktory zdobyl II miesjce w pewnym kulinarnym konkursie oraz zostal opublikowany w gazetce.

                            Przepis mojego pomyslu - nazwalam go Antaliski - taka mała prywata

                            Oto przepis:


                            Składniki:
                            1 op. ciasta francuskiego
                            2 kotlety schabowe
                            ok 30 dag pieczarek
                            1 cebula
                            2 plastry sera
                            2 plastry szynki
                            mala czerwona papryka
                            mala puszka ananasa
                            kieliszek sliwowicy lub wina
                            koperek
                            1 jajko
                            sol
                            pieprz
                            czosnek
                            olej

                            Przygotowanie
                            Kotlety lekko rozbic,przyprawic sola,pieprzem i czosnkiem.Zalac winem i wstawic do lodowki na jakies 2 godziny.W tym czasie usmazyc pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostke ananasem i papryka.Pod koniec dodac koperek.W miare mozliwosci zredukowac caly "sos" powstaly ze smazenia pieczarek.Zostawic do ostygniecia.Kotlety wyjac i posmazyc na patelni dodajac wino w ktorym sie marynowały.Ostudzone kotlety ukladamy na kawalku ciasta,na to kladziemy "pieczarkowy" farsz-dosc duzo( mozna dodac do niego surowe jajko by sie farsz potem nie rozpadał ).Na gore plaster sera i szynki.Wszystko "pakujemy" w ciasto ktorego brzegi dla lepszego sklejenia smarujemy jajkiem.Calosc nacinamy by pozostala woda z pieczarek miala gdzie odparowac, ciasto smarujemy "rozbeltanym" jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

                            P.S. Tluszcz ze smazenia schabu moze nam posluzyc jako baza sosu - ja dodalam do tego miesna kostke z Winiar i zalewe z ananasa.

                            Podałam z salatka z salaty,pomidora,papryki,ananasa,sera feta i dodatkiem sosu salatkowego .
                            Last edited by antalis; 12-11-2008, 09:36.

                            Skomentuj


                              #29
                              Pięknie dziękuję

                              Rozumiem, że ciasto francuskie kupię w klepie tak ??
                              Czy mam je sama robić, bo jak sama to...hmm..... aż się boję

                              Kurde ale masz rękę do gotowania, super

                              Skomentuj


                                #30
                                Ciasto kupisz w sklepie bez problemu - ja kupuje w biedronce
                                Tak na szybko to nie wiem co moge jeszcze zaproponowac - moze roladki z miesa mielonego , lub rolada z mielonego z jajkiem w srodku ?To cos z serii łatwe a pyszne choc moze malo wykwintne :P

                                Skomentuj

                                       
                                Working...
                                X